Contact
Zorgverzekering

Vergoeding plastische chirurgie

Je krijgt een vergoeding voor plastische chirurgie vanuit de basisverzekering als de behandeling medisch gezien noodzakelijk is. Bijvoorbeeld na een ongeluk, bij brandwonden of bij bepaalde ziektes en (aangeboren) afwijkingen. De basisverzekering vergoedt geen cosmetische ingrepen, zoals een facelift of een neuscorrectie. Bij sommige zorgverzekeraars kun je wel een aanvullende verzekering afsluiten voor een zeer beperkt aantal cosmetische ingrepen onder strenge voorwaarden.

Vergoeding plastische chirurgie vanuit de basisverzekering

Je krijgt alleen een vergoeding voor plastische chirurgie vanuit de basisverzekering, als je een medische indicatie hebt van een arts of specialist. Je basisverzekering vergoedt plastische chirurgie in de volgende situaties:

  • Je hebt een lichamelijke afwijking/misvorming die aantoonbare klachten veroorzaakt.
  • Je hebt een verminking door bijvoorbeeld een ongeluk of brand, een medische behandeling of een ziekte.
  • Je bent geboren met een afwijking zoals een spleet in je lip, kaak of gehemelte. Of je hebt geboortevlekken, een misvorming van de botten in je gezicht of een goedaardige woekering van bloed- of lymfevaten of bindweefsel.
  • Je hebt minimaal cup DD/E en krijgt een borstverkleining omdat je aantoonbare fysieke klachten van nek, schouders en rug hebt door de grootte van je borsten.
  • Je bent geboren met een misvorming van je urineweg of geslachtsorganen.
  • Je bent een transgender persoon en ondergaat een operatie om je primaire geslachtsdelen te corrigeren.
  • Je bent in transitie van man naar vrouw en krijgt een operatie omdat je van nature geen borstvorming of borstweefsel hebt.

Vergoeding plastische chirurgie vanuit de aanvullende verzekering

Bij een klein aantal zorgverzekeraars krijg je een extra vergoeding voor plastische chirurgie vanuit de aanvullende verzekering. Bijvoorbeeld voor een flapoorcorrectie, een borstverkleining of een buikwandcorrectie na veel gewichtsverlies. Wel gelden er vaak aanvullende voorwaarden.

Tip! In onze handige zorgvergelijker geef je eenvoudig aan voor welke plastische chirurgie je een vergoeding wilt krijgen. Je ziet dan direct welke aanvullende zorgverzekeringen het beste bij jou passen en hoe hoog je premie wordt. Zo kies je makkelijk de goedkoopste aanvullende verzekering met een vergoeding voor plastische chirurgie.

Vergoeding plastische chirurgie en eigen bijdrage

Voor plastische chirurgie betaal je geen wettelijke eigen bijdrage.

Vergoeding plastische chirurgie en eigen risico

Voor plastische chirurgie waarvoor je een vergoeding vanuit de basisverzekering krijgt, betaal je een eigen risico. Je betaalt geen eigen risico voor plastische chirurgie die je aanvullende verzekering vergoedt.

Heb ik toestemming nodig voor plastische chirurgie?

Wil je een vergoeding voor plastische chirurgie vanuit je zorgverzekering krijgen? Dan heb je een medische indicatie van een arts of specialist nodig. Ook heb je toestemming van je zorgverzekeraar nodig. Dit wordt ook wel een akkoordverklaring genoemd. Zonder deze akkoordverklaring krijg je geen vergoeding vanuit je basis- of aanvullende verzekering voor plastische chirurgie.

Waar kan ik terecht voor vergoeding plastische chirurgie?

Als je een plastische chirurgische ingreep nodig hebt en je wilt hiervoor vergoeding krijgen vanuit je zorgverzekering, is het slim om een zorgverlener te kiezen die een contract heeft met je zorgverzekeraar. Zo weet je zeker dat je de vergoeding krijgt waar je recht op hebt. Ga je naar een zorgverlener zonder contract, dan kan het zijn dat je minder vergoed krijgt.

Lees hier meer over gecontracteerde zorg.

Aanvullende verzekering plastische chirurgie

Hieronder zie je welke zorgverzekeraars plastische chirurgie vergoeden vanuit de aanvullende zorgverzekering. Let goed op de premie, de maximale vergoeding, het vergoedingspercentage en de aanvullende voorwaarden.

ONVZ
Naam aanvullend pakketDekkingPrijs p/m per maand
Vrije Keuze Topfit100% (indien medisch noodzakelijk)vanaf € 80,00
VvAA zorgverzekering
Naam aanvullend pakketDekkingPrijs p/m per maand
Top100% (indien medisch noodzakelijk)vanaf € 80,00