Contact
Zorgverzekering

Vergoeding PTED

De laatste jaren groeide de aandacht voor een nieuwe techniek waarmee een hernia kan worden behandeld: de PTED operatie. De afkorting staat voor Percutaan Transforminale Endoscopische Descectonomie. Dat betekent dat de zwelling van de hernia wordt verwijderd via je een klein sneetjeaan de zijkant van je wervelkolom met behulp van een kijkbuis en een paktangetje. De PTED operatie lijkt betere resultaten op te leveren dan andere behandelingen. Maar heb je recht op een vergoeding voor de PTED operatie vanuit je zorgverzekering?

PTED hernia vergoeding vanuit basisverzekering

Voor de meeste operaties om een hernia te verwijderen, krijg je een vergoeding vanuit de basisverzekering. De PTED - behandeling voor patiënten met een lumbale hernia (in de onderrug) is in 2015 als proef toegelaten tot het basispakket.

PTED operatie vergoeding vanuit aanvullende verzekering

Vanuit de aanvullende verzekering bieden zorgverzekeraars geen vergoeding voor een PTED operatie.

Geen vergoeding PTED operatie: alternatieven?

Een hernia hoeft niet altijd operatief verwijderd te worden, want soms verdwijnt deze vanzelf. Als de klachten na 6 weken niet zelf verdwijnen, kun je in aanmerking komen voor een operatie. Maar als er bijvoorbeeld verlamming optreedt, moet je eerder geopereerd worden. Welke operatietechniek het best is, hangt af van je persoonlijke situatie.

Daarnaast bestaan er de volgende behandelmethoden waarbij je niet onder het mes hoeft. Het hangt van je situatie af welke behandelmethode werkt:

  • Kinesitherapie. Je doet intensieve oefeningen met de kinesitherapeut waardoor de hernia kan verdwijnen.
  • Chiropractie. Met deze methode probeert de chiropractor de wervelkolom weer soepeler te maken door middel van druktechnieken. Hierdoor kan de pijn verminderen.
  • Fysiotherapie. Door middel van oefeningen probeert de fysiotherapeut de pijn te verminderen.
  • PLDD (percutane laser discusdecpmressie). Een laserlicht verlicht de druk op de hernia, waardoor de pijn afneemt. Deze laser krijg je door middel van een dunne naald in de rug toegediend.
  • Epidurale infiltratie. Met een lange, dunne naald krijg je medicatie toegediend vlakbij de hernia.

Een operatie operatief laten verwijderen krijg je vanuit de basisverzekering alleen vergoed als dit medisch noodzakelijk is. Dit geldt ook voor de epidurale infiltratie en PLDD. Voor de overige behandelingen krijg je nauwelijks een vergoeding vanuit de basisverzekering, maar je kunt hier wel een aanvullende verzekering voor afsluiten.

Tip! Ben je op zoek naar een zorgverzekering met een vergoeding voor een herniabehandeling, zoals fysiotherapie? Op Geld.nl kun je de zorgverzekering vergelijken op basis van je eigen zorgwensen. In de module vul je bijvoorbeeld in dat je een vergoeding voor fysiotherapie wilt. Daarna zie je een overzicht met zorgverzekeringen die aan je wensen voldoen. Hieruit kun je de verzekeraar met een goedkope zorgverzekering kiezen. Daarna kun je online deze zorgverzekering afsluiten.

Endoscopische hernia operatie zelf betalen

Ondanks dat zorgverzekeraars geen vergoeding bieden voor de PTED operatie, voeren diverse ziekenhuizen deze operatie toch uit. Je moet dan alleen de kosten wel zelf betalen. De kosten bedragen dan 6.500 tot ruim 8.000 euro, afhankelijk van het ziekenhuis dat je kiest. Het loont dus zeker de moeite om bij verschillende ziekenhuizen en behandelcentra naar de prijzen te informeren.