Contact
Zorgverzekering

Vergoeding refertilisatie door zorgverzekering

Heb je in het verleden een sterilisatie ondergaan, maar ontstaat er toch weer een kinderwens? Dan kun je een hersteloperatie laten uitvoeren om de sterilisatie ongedaan te maken. Bij mannen worden de zaadleiders in dat geval aan elkaar gehecht, bij vrouwen worden de eileiders weer hersteld.

Het ongedaan maken van een sterilisatie wordt refertilisatie genoemd. De kosten voor deze operatie kunnen behoorlijk oplopen. Maar wat vergoedt mijn zorgverzekering voor refertilisatie?

Let op: In sommige gevallen is een refertilisatie niet mogelijk. Zo voeren sommige ziekenhuizen de behandeling niet uit bij vrouwen ouder dan 43. Neem daarom altijd eerst contact op met je huisarts en vraag naar de mogelijkheden.

Refertilisatie vergoeding vanuit de basisverzekering

De basisverzekering vergoedt in geen enkel geval de kosten van refertilisatie. Om voor een vergoeding voor refertilisatie in aanmerking te komen, dien je dus een aanvullende zorgverzekering af te sluiten.

Vergoeding refertilisatie vanuit aanvullende zorgverzekering

Er zijn verschillende verzekeraars die een aanvullend pakket aanbieden met hierin een vergoeding voor refertilisatie. De premie van de goedkoopste zorgverzekering met een vergoeding voor refertilisatie bedraagt, naast de kosten van de basisverzekering, enkele tientjes per maand. Dit loopt op tot ruim 100 euro voor een aanvullend pakket met een refertilisatie vergoeding.

Vrijwel alle aanvullende verzekeringen met een vergoeding voor refertilisatie vergoeden de kosten voor 100 procent. Maar een enkeling vergoedt slechts 75 procent van de kosten. Het is dus belangrijk goed de voorwaarden te controleren.

Refertilisatie vergoeding en eigen bijdrage

Er geldt geen eigen bijdrage voor de vergoeding van een refertilisatie. Wanneer je verzekeraar niet de volledige 100 procent van de refertilisatie vergoedt, betaal je uiteraard wel een deel van de kosten zelf.

Vergoeding refertilisatie en eigen risico

Omdat refertilisatie vanuit de aanvullende zorgverzekering vergoed wordt, is het eigen risico hierop niet van toepassing.

Heb ik toestemming van mijn verzekeraar nodig?

Om voor een vergoeding voor refertilisatie in aanmerking te komen, heb je geen toestemming van je verzekeraar nodig. Wel dien je bij de meeste verzekeraars over een verwijzing van een arts te beschikken.

Aanvullende verzekering refertilisatie

Hieronder zie je welke zorgverzekeraars refertilisatie vergoeden vanuit de aanvullende zorgverzekering. Let goed op de premie, de maximale vergoeding, het vergoedingspercentage en de aanvullende voorwaarden.

a.s.r.
Naam aanvullend pakketDekkingPrijs p/m per maand
Uitgebreid100%vanaf € 57,50
ONVZ
Naam aanvullend pakketDekkingPrijs p/m per maand
Vrije Keuze Topfit100%, na wachttijd van 1 jaarvanaf € 80,00
VvAA zorgverzekering
Naam aanvullend pakketDekkingPrijs p/m per maand
Top100%, na wachttijd van 1 jaarvanaf € 80,00