Contact
Zorgverzekering

Vergoeding relatietherapie

Als er problemen ontstaan in je huwelijk of relatie kan relatietherapie soms uitkomst bieden. Samen met een relatietherapeut bespreek je waar jullie tegenaan lopen en vervolgens gaan jullie samen met de therapeut op zoek naar een oplossing. Relatietherapie wordt niet vergoed door de zorgverzekering.

Relatietherapie vergoed door de basisverzekering?

Voor relatietherapie bestaat geen vergoeding vanuit de basisverzekering, omdat deze vorm van therapie niet onder eerstelijns psychologische zorg of Generalistische Basis GZZ valt. Alleen als de relatietherapie onderdeel is van de behandeling van een psychische stoornis, vergoedt de basisverzekering de relatietherapie.

Relatietherapie vergoed? Aanvullende zorgverzekering

Een klein aantal aanvullende zorgverzekeringen biedt een vergoeding voor relatietherapie, maar doorgaans kom je dan wel bij de duurdere aanvullende zorgverzekeringen uit. In dat geval is het verstandig om voor jezelf te berekenen of je de kosten van de aanvullende zorgverzekering opwegen tegen de kosten die denkt te declareren bij je verzekeraar.

Een aantal verzekeringen biedt wel een vergoeding voor relatietherapie, maar zij scharen deze vergoedingen onder andere zorgtypen. Soms valt relatietherapie namelijk onder de seksuologie. Weer andere aanvullende zorgverzekeringen vergoeden de kosten van relatietherapie (deels) als psychologische hulpverlening onder alternatieve geneeswijzen. Goed de verschillende aanvullende zorgverzekeringen vergelijken op vergoeding voor relatietherapie loont dan ook zeker de moeite.

Relatietherapie vergoeding - Eigen risico

Het verplicht en vrijwillig eigen risico geldt alleen voor vergoedingen vanuit de basisverzekering. Dus alleen als de relatietherapie onderdeel is van een behandeling voor een psychische stoornis, betaal je het eerste deel van de kosten zelf.

Relatietherapie vergoeding - Eigen bijdrage

Als je de relatietherapie vanuit de basisverzekering vergoed krijgt, betaal je geen wettelijke eigen bijdrage.

Krijg je een vergoeding vanuit een aanvullende zorgverzekering, dan moet je vaak een deel van de kosten zelf betalen. De meeste verzekeraars vergoeden namelijk niet alle kosten.

Heb ik toestemming van mijn zorgverzekeraar nodig?

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding voor relatietherapie, heb je geen toestemming nodig van je zorgverzekeraar. Maar als je een vergoeding vanuit de basisverzekering krijgt of vanuit een aanvullende zorgverzekering seksuologie of relatietherapie vergoed krijgt, heb je wel een doorverwijzing van de huisarts of een andere arts nodig. Voor alternatieve geneeswijzen heb je geen doorverwijzing nodig.

Waar kan ik terecht voor relatietherapie?

Om in aanmerking te komen voor een volledige vergoeding vanuit de basisverzekering, moet je kiezen voor een gecontracteerde zorgverlener. Kies je voor een andere zorgverlener, dan betaalt de zorgverzekeraar vaak maar 60 procent van de kosten. Ook voor relatietherapie vanuit de aanvullende zorgverzekering, seksuologie en alternatieve geneeswijzen moet je vaak kiezen voor zorgverleners die zijn aangesloten bij bepaalde brancheorganisaties. Op de website van je zorgverzekeraar lees je bij welke zorgverleners je de volledige vergoeding krijgt.

Tip! Wil je van zorgverzekering overstappen om een vergoeding voor relatietherapie te krijgen? In de zorgvergelijker kun je eenvoudig je specifieke zorgwensen invullen, bijvoorbeeld alternatieve geneeswijzen. Op deze manier vind je zelf de goedkoopste zorgverzekering 2024 die aan jouw zorgwensen voldoet.