Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten

Vergoeding soa-test

Jaarlijks vinden er bijna 300.000 soa-testen plaats. De meeste mensen kiezen ervoor om de soa-test via de huisarts uit te laten voeren, maar een bijna net zo grote groep kiest voor een soa-kliniek van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD). Maar wordt een soa-test vergoed door de zorgverzekering?

Vergoeding soa-test via GGD

Zogenoemde ‘risicogroepen’ mogen zich laten testen op een soa bij de GGD in de buurt. Deze testen zijn anoniem en gratis. Je hoeft dus geen vergoeding vanuit de zorgverzekering te krijgen.

Tot de risicogroepen behoren:

  • Jongeren tot en met 24 jaar.
  • Mannen die seksueel contact hebben met mannen.
  • Prostituees en hun klanten.
  • Mensen met regelmatig wisselende seksuele partners.
  • Mensen die zijn gewaarschuwd door een (ex-) seksuele partner dat hij of zij een soa heeft.
  • Mensen die klachten hebben die op een soa zouden kunnen wijzen.
  • Mensen uit gebieden waar veel soa’s voorkomen.
  • Mensen met een partner die aan een van de bovenstaande criteria voldoet.

Op de website van de GGD kun je zelf een vestiging bij jou in de buurt zoeken.

Wordt een soa-test vergoed via de huisarts?

Voldoe je niet aan de bovenstaande criteria, dan kun je ook via de huisarts een soa-test doen. De basisverzekering vergoedt alle kosten van deze soa-test, maar dit is niet anoniem.

Tip! De vergoeding voor een soa-test is bij elke zorgverzekering gelijk. Je bespaart dus flink op je zorgverzekering als je kiest voor de basiszorgverzekering met de laagste premie. Heb je toch aanvullende wensen? Dan kun je op Geld.nl kun je eenvoudig elke zorgverzekering vergelijken op basis van je aanvullende wensen. De zorgverzekering met de goedkoopste zorgpremie sluit je vervolgens eenvoudig af via Geld.nl.

Vergoeding soa-test en eigen risico

Als de GGD een soa-test bij je afneemt, valt de test niet onder het eigen risico. Voert de huisarts de soa-test uit, dan valt de test wel onder je eigen risico. Als je dus 18 jaar of ouder bent en je eigen risico nog niet hebt volgemaakt, betaal je de kosten voor de soa-test zelf. De kosten hiervan verschillen per verzekeraar en huisarts en hangen af van de soa’s waarop je getest wordt. Meestal kost een soa-test ongeveer 40 tot 300 euro. Vraag altijd even na hoeveel de soa-test precies kost als je deze vanuit je eigen risico moet betalen.

Vergoeding soa-test en eigen bijdrage

Je betaalt geen eigen bijdrage voor een soa-test.

Toestemming nodig van verzekeraar?

Om in aanmerking te komen voor een soa-test hoef je geen toestemming van je zorgverzekeraar te hebben.

Waar kan ik terecht voor een soa-test?

Als je aan tot de risicogroep behoort, mag je zelf kiezen bij welke GGD je de soa-test uitvoert. Behoor je niet tot de risicogroep, dan kun je gewoon naar je eigen huisarts.

Er bestaan online zelftests voor soa’s, maar deze worden niet door de zorgverzekering vergoed. De betrouwbaarheid van deze tests laat bovendien te wensen over, dus het best kun je toch naar de GGD of huisarts stappen.

Aanvullende verzekering soa-test

Hieronder zie je welke zorgverzekeraars soa-test vergoeden vanuit de aanvullende zorgverzekering. Let goed op de premie, de maximale vergoeding, het vergoedingspercentage en de aanvullende voorwaarden.

Hulp nodig? Bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 17:30 service@geld.nl
Heb je schade? Wij staan voor je klaar schade@geld.nl
Start met besparen op je vaste lasten, vergelijk je mogelijkheden stroke
tc