Wil je stoppen met roken? Je basisverzekering vergoedt één keer per jaar hulp bij stoppen met roken. Het programma dat je helpt bij stoppen met roken moet bewezen effectief zijn. Meestal is dit persoonlijke begeleiding of groepstraining. Voor nicotinepleisters, nicotinekauwgom en medicijnen die je helpen te stoppen met roken, krijg je alleen een vergoeding in combinatie met begeleiding.
Vergoeding stoppen met roken vanuit de basisverzekering
Stoppen met roken levert veel gezondheidswinst op, zoals een betere ademhaling en vermindering van het risico op longaandoeningen en hart- en vaatziekten. Omdat stoppen met roken moeilijk is, vergoedt de basisverzekering één keer per jaar hulp om mensen te ondersteunen bij het stoppen met roken. Je basisverzekering vergoedt deze hulp voor 100%.
Voor de volgende soorten hulp krijg je een vergoeding vanuit de basisverzekering:
- Persoonlijke begeleiding door je huisarts.
- Persoonlijke begeleiding door een andere erkende rookstopcoach. De begeleiding kan zowel op locatie, online of telefonisch zijn.
- Groepsbegeleiding door een erkende rookstopcoach. Ook deze begeleiding kan zowel op locatie als telefonisch of online plaatsvinden.
Worden nicotinepleisters vergoed door de basisverzekering?
Ook voor medicijnen of nicotinevervangende middelen zoals nicotinepleisters, nicotinekauwgom of zuig- en smelttabletten krijg je een vergoeding vanuit de basisverzekering. Let op: de basisverzekering vergoedt deze medicijnen alleen in combinatie met persoonlijke begeleiding of groepsbegeleiding.
Vergoeding stoppen met roken vanuit de aanvullende verzekering
Er zijn ook alternatieve behandelingen om te stoppen met roken. Denk aan hypnotherapie, accupunctuur en lasertherapie. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat deze behandelingen ook daadwerkelijk helpen bij het stoppen met roken. Daarom vallen ze onder de alternatieve geneeswijzen. Voor alternatieve geneeswijzen krijg je geen vergoeding vanuit de basisverzekering.
Wil je stoppen met roken met behulp van alternatieve therapieën? Dan is een aanvullende verzekering met een dekking voor alternatieve geneeswijzen een goede keuze.
Let op: het verschilt per zorgverzekeraar welke alternatieve behandelingen wel en niet vergoed worden. Ook geldt er vaak een maximum vergoeding per behandeling én een maximum vergoeding per jaar. Kijk van tevoren dus goed of jouw verzekeraar de behandeling van je keuze vergoedt en hoe hoog de vergoeding is.
Tip! In onze handige zorgvergelijker geef je eenvoudig aan welke vergoeding je per jaar wilt krijgen voor alternatieve geneeswijzen. Je ziet dan direct welke aanvullende zorgverzekeringen het beste aansluiten op jouw zorgwensen én hoe hoog je zorgpremie wordt. Zo kies je gemakkelijk de goedkoopste zorgverzekering met een vergoeding voor alternatieve therapieën om te stoppen met roken.
Vergoeding stoppen met roken en eigen bijdrage
Je betaalt geen wettelijke eigen bijdrage voor medicijnen, persoonlijke begeleiding of groepsbegeleiding bij het stoppen met roken.
Vergoeding stoppen met roken en eigen risico
Behandelingen om te stoppen met roken zijn vrijgesteld van het eigen risico. Sinds 2020 mogen zorgverzekeraars geen eigen risico meer in rekening brengen voor stoppen met roken met behulp van een erkende zorgverlener. Dit maakt de drempel om hulp te zoeken bij stoppen met roken voor veel mensen lager.
Heb ik toestemming nodig voor vergoeding stoppen met roken?
Wil je stoppen met roken met een erkende rookstopcoach? Dan heb je hiervoor een verwijzing van je huisarts nodig. In sommige gevallen begeleid je huisarts je zelf bij het stoppen. Je hebt geen toestemming van je zorgverzekeraar nodig om een vergoeding te krijgen voor hulp bij stoppen met roken.
Waar kan ik terecht voor vergoeding stoppen met roken?
Als je wilt stoppen met roken, kun je hiervoor terecht bij een erkende rookstopcoach. Let op: de coach moet aangesloten zijn bij het Kwaliteitsregister Stoppen met Roken. Staat jouw zorgverlener niet in dit register? Dan vergoedt je basisverzekering de behandeling niet.
Let op: je krijgt met sommige zorgpolissen alleen een (volledige) vergoeding als je kiest voor een zorgverlener die een contract met je zorgverzekeraar heeft. Ook betaal je soms wél een eigen risico als je naar een rookstopcoach gaat die geen contract met je zorgverzekeraar heeft. Controleer de polisvoorwaarden van jouw zorgverzekering dus goed voordat je een rookstopcoach uitkiest.
Lees hier meer over gecontracteerde zorg.