Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten

Vergoeding tandarts

Het basispakket van de zorgverzekering vergoedt het grootste deel van de tandartskosten niet voor verzekerden die ouder zijn dan 18 jaar. Sommige tandheelkundige zorg kun je als volwassene wel vergoed krijgen, namelijk :

 • Specialistische ingrepen door de kaakchirurg
 • Bijzondere tandheelkundige zorg bij ernstige groei- en/of ontwikkelingsstoornissen
 • Volledige gebitsprotheses (kunstgebit)

Tandarts basisverzekering – Kaakchirurg

Veel mensen weten niet dat behandelingen die een kaakchirurg uitvoert niet onder tandheelkundige zorg vallen, maar onder medisch specialistische zorg. Deze behandelingen worden daarom ook als je ouder bent dan 18 jaar vergoed door de basisverzekering.

Het moet wel gaan om behandelingen die een tandarts niet zelf kan uitvoeren. Eenvoudig trekken van tanden en kiezen wordt niet vergoed door de basisverzekering. Maar ingewikkeldere behandelingen, zoals het trekken van een verstandskies door de kaakchirurg valt wel onder de basisverzekering. Je moet voor de kaakchirurg wel een verwijzing hebben van een tandarts. Alleen dan kun je de kosten vergoed krijgen.

Bijzondere tandheelkundige zorg

Onder bijzondere tandheelkundige zorg vallen behandelingen bij een ernstige groei- of ontwikkelingsstoornis aan de tanden, mond of kaak. Je kunt hierbij denken aan een hersteloperatie bij een hazenlip of een zeer ernstige overbeet.

Je hebt recht op een vergoeding voor bijzondere tandheelkundige zorg vanuit de basisverzekering als:

 • Je een aangeboren ernstige ontwikkelingsstoornis, groeistoornis of een later gekregen afwijking aan tanden, mond of kaak hebt.
 • Je een niet tandheelkundige lichamelijke of geestelijke aandoening hebt. Bijvoorbeeld wanneer je door je beperking extra psychische begeleiding nodig hebt of alleen onder narcose door de tandarts kan worden behandeld.
 • Je een medische behandeling moet ondergaan, waarvan het resultaat medeafhankelijk is van tandheelkundige zorg. Bijvoorbeeld als de mond ontstekingsvrij moet worden gemaakt door het behandelen van het tandvlees of trekken van tanden of kiezen.

Basisverzekering tandarts – Kunstgebit

Heb je een volledig kunstgebit nodig? Dan wordt dit ook vergoed door de basisverzekering. Je krijgt 75 procent van de kosten voor de volledige boven- en onder prothese vergoed. De overige 25 procent moet je zelf betalen. Dit komt in de praktijk neer op ongeveer 125 euro. Je kunt hiervoor wel een aanvullende zorgverzekering afsluiten.

Als je een kunstgebit nodig hebt, komen hier meestal ook nog andere kosten bij kijken, zoals het trekken van tanden of kiezen. Deze behandelingen worden niet vergoed door de basisverzekering. Het blijft dus verstandig om een aanvullende tandverzekering af te sluiten als je verwacht een kunstgebit nodig te hebben.

Tandartsvergoeding basisverzekering en eigen risico

Tandheelkundige kosten die het basispakket van je zorgverzekering vergoedt, vallen onder je eigen risico. Heb je dus nog niet je volledige eigen risico gebruikt? Dan moet je (een deel van) de kosten zelf betalen.

Tip! Voor verzekerden tot 18 jaar wordt tandheelkundige zorg grotendeels vergoed vanuit de basisverzekering. Alleen orthodontie, kronen en bruggen zijn uitgesloten van dekking. Kom je dus zelf bijna nooit bij de tandarts, behalve voor controle? En zijn je kinderen voorlopig niet aan een beugel toe. Dan heb je voor tandheelkundige zorg waarschijnlijk voldoende aan de goedkoopste basisverzekering.

Aanvullende verzekering tandarts

Hieronder zie je welke zorgverzekeraars tandarts vergoeden vanuit de aanvullende zorgverzekering. Let goed op de premie, de maximale vergoeding, het vergoedingspercentage en de aanvullende voorwaarden.

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk

“Fijne communicatie met duidelijke info”

Mevrouw Lenie
Zojuist overgestapt:
 • 21:11
 • 21:08
 • 21:06
 • 21:04
 • 21:02

Afgelopen jaar bespaarden 21.557 klanten op hun zorgverzekering via Geld.nl.

Hulp nodig? Bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 17:30 service@geld.nl
Heb je schade? Wij staan voor je klaar schade@geld.nl
Start met besparen op je vaste lasten, vergelijk je mogelijkheden stroke
tc