Contact
Zorgverzekering

Vergoeding tanden bleken

Vind je je tanden niet wit genoeg, dan wil je ze misschien laten bleken. Helaas vergoedt slechts een klein aantal verzekeraars deze behandeling. Tanden bleken valt namelijk niet onder het basispakket van de zorgverzekering en omdat het een cosmetische ingreep is (niet medisch noodzakelijk), vergoeden alleen de meeste uitgebreide aanvullende tandverzekeringen de kosten hiervan.

Vergoedt mijn aanvullende verzekering tanden bleken?

Uitvinden of jouw aanvullende (tand)verzekering tanden bleken vergoedt, is niet altijd even gemakkelijk. Veel zorgverzekeraars noemen in hun voorwaarden geen specifieke tandbehandelingen die ze vergoeden, maar melden per tandartscode de hoogte van vergoedingen. Elke tandbehandeling heeft zijn eigen code, die bij elke verzekeraar en tandarts gelijk is. Het uitwendig bleken van je tanden heeft code E-97 en valt dus onder de E-codes.

Omdat wortelkanaalbehandelingen ook onder de E-codes vallen en het grootse deel van deze codes in beslag nemen, staat bij sommige verzekeraars de vergoeding voor tanden bleken in de voorwaarden onder het kopje ‘Wortelkanaalbehandelingen’.

Tip! Je kunt natuurlijk ook direct contact opnemen met je verzekeraar om te vragen of tanden bleken wordt vergoedt. In het zorgverzekeraars overzicht op Geld.nl vind je direct de contactgegevens van alle verzekeraars.

Hoogte vergoeding tanden bleken

Als je aanvullende (tand)verzekering tanden bleken vergoedt, krijg je meestal maximaal 70 tot 75 procent van de kosten vergoed. Enkele verzekeraars hanteren hierbij nog een maximumbedrag dat ze vergoeden voor alle tandartskosten die je maakt in een jaar. Dit bedrag loopt uiteen van 250 tot 1.000 euro.

Is een aanvullende verzekering voor tanden bleken zinvol?

Het loont alleen om een aanvullende verzekering af te sluiten als je hier in een jaar niet meer premie voor betaalt dan het bedrag dat je verwacht vergoedt te krijgen. Controleer dus van tevoren bij de kliniek of tandarts van je keuze hoeveel de behandeling kost. Bekijk vervolgens wat een aanvullende verzekering kost die hiervoor een vergoeding biedt en welk bedrag je vergoedt krijgt voor de behandeling. Houd er hierbij dus ook rekening mee dat de meeste verzekeraars niet de volledige kosten van het bleken vergoeden. Zo bereken je of het loont om een aanvullende verzekering af te sluiten en voorkom je dat je onnodig veel geld betaalt.

Tanden bleken en eigen risico

Je betaalt voor tanden bleken geen eigen risico, omdat deze zorg onder de aanvullende verzekering valt. Het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering.

Tanden bleken en eigen bijdrage

Voor tanden bleken betaal je ook geen wettelijke eigen bijdrage. Kost de behandeling meer dan je zorgverzekeraar vergoedt, dan betaal je natuurlijk wel een deel van de kosten zelf.

Aanvullende verzekering tanden bleken

Hieronder zie je welke zorgverzekeraars tanden bleken vergoeden vanuit de aanvullende zorgverzekering. Let goed op de premie, de maximale vergoeding, het vergoedingspercentage en de aanvullende voorwaarden.