Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Zorgverzekering

Zorgtoeslag stopzetten

Hoe en wanneer zorgtoeslag stopzetten?

Ontvang je zorgtoeslag, maar denk je daar geen recht op te hebben, dan kun je het beste zo snel mogelijk je toeslag op je zorgverzekering stopzetten. Het stopzetten van de zorgtoeslag regel je eenvoudig via de website Toeslagen.nl van de Belastingdienst.

Wanneer zorgtoeslag stopzetten?

Zorgtoeslag is een tegemoetkoming in de zorgkosten door de overheidt. Zorgtoeslag ontvang je als je 18 jaar of ouder bent en een Nederlandse zorgverzekering hebt. Of je recht hebt op zorgtoeslag hangt af van je inkomen. In 2019 mag je als alleenstaande maximaal 29.562 euro per jaar verdienen. Heb je een toeslagpartner, dan mogen jullie samen maximaal 37.885 euro verdienen. Verdien je meer, dan heb je dus eigenlijk geen recht op zorgtoeslag en is stopzetten zorgtoeslag écht aan te raden. 

Stopzetten zorgtoeslag door veranderingen

Door veranderingen in je persoonlijke of financiële situatie kan het zijn dat je geen recht meer hebt op zorgtoeslag. Bijvoorbeeld omdat je inkomen gestegen is. Je kunt dan de uitbetaling van de zorgtoeslag stopzetten. Zo voorkom je dat je aan het einde van het jaar de ten onrechte ontvangen zorgtoeslag ineens moet terugbetalen.

Hoe zorgtoeslag stopzetten?

Je zorgtoeslag opzeggen is heel eenvoudig. Dit doe je namelijk via ‘Toeslagen.nl’. Om in te loggen op deze pagina heb je je DigiD-inlogcode nodig. Naast je zorgtoeslag opzeggen of wijzigen, zie je hier ook welke andere toeslagen je ontvangt en welke gegevens er bekend zijn. Ook vraag je hier nieuwe toeslagen aan en je wijzig je je gegevens.

Teveel ontvangen? Zorgtoeslag stopzetten!

Kom je er te laat achter dat je op basis van jouw situatie geen zorgtoeslag meer moet ontvangen en ben je te laat met het stopzetten zorgtoeslag? Dan heb je mogelijk zorgtoeslag ontvangen waar je geen recht op hebt. Je krijgt in dat geval automatisch bericht van de Belastingdienst hoeveel je terug moet betalen. Dat wordt de ‘terugvorderingsbeschikking’ genoemd. Hierbij zit een acceptgiro waarmee je het bedrag ineens kunt terugbetalen. Je kunt het geld ook via een bankoverschrijving overmaken.

Wil je het bedrag niet in één keer terugbetalen, dan zijn er twee mogelijkheden. Ofwel je verrekent het bedrag met je huidige zorgtoeslag, waardoor je gedurende een bepaalde tijd minder of helemaal geen zorgtoeslag ontvangt. Ofwel je betaalt het bedrag zelf in maandelijkse termijnen terug. Een week na de terugvorderingsbeschikking ontvang je een brief met meer informatie over beide betalingsregelingen. In alle gevallen geldt dat je het bedrag binnen twee jaar terugbetaald moet hebben.

Wist je dat…Geld.nl helemaal onafhankelijk is? Hierdoor krijg je een eerlijk overzicht van het grootste aanbod zorgverzekeringen. Zo vind je makkelijk de best passende zorgverzekering tegen de laagste premie. Zorgverzekering vergelijken