Zorgverzekering

Zorgtoeslag stopzetten

Hoe en wanneer zorgtoeslag stopzetten?

Ontvang je zorgtoeslag, maar denk je daar geen recht op te hebben, dan kun je het beste zo snel mogelijk je toeslag op je zorgverzekering stopzetten. Het stopzetten van de zorgtoeslag regel je eenvoudig via de website Toeslagen.nl van de Belastingdienst.

Wanneer zorgtoeslag stopzetten?

Zorgtoeslag is een tegemoetkoming in de zorgkosten door de overheid. Zorgtoeslag ontvang je als je 18 jaar of ouder bent en een Nederlandse zorgverzekering hebt. Of je recht hebt op zorgtoeslag hangt af van je inkomen. In 2020 mag je als alleenstaande maximaal 30.481 euro per jaar verdienen. Heb je een toeslagpartner, dan mogen jullie samen maximaal 38.945 euro verdienen. Verdien je meer, dan heb je dus eigenlijk geen recht op zorgtoeslag en is stopzetten zorgtoeslag écht aan te raden.

Stopzetten zorgtoeslag door veranderingen

Door veranderingen in je persoonlijke of financiële situatie kan het zijn dat je geen recht meer hebt op zorgtoeslag. Bijvoorbeeld omdat je inkomen gestegen is. Je kunt dan de uitbetaling van de zorgtoeslag stopzetten. Zo voorkom je dat je aan het einde van het jaar de ten onrechte ontvangen zorgtoeslag ineens moet terugbetalen.

Hoe zorgtoeslag stopzetten?

Je zorgtoeslag opzeggen is heel eenvoudig. Dit doe je namelijk via ‘Toeslagen.nl’. Om in te loggen op deze pagina heb je je DigiD-inlogcode nodig. Naast je zorgtoeslag opzeggen of wijzigen, zie je hier ook welke andere toeslagen je ontvangt en welke gegevens er bekend zijn. Ook vraag je hier nieuwe toeslagen aan en je wijzig je je gegevens.

Te veel ontvangen? Zorgtoeslag stopzetten!

Kom je er te laat achter dat je op basis van jouw situatie geen zorgtoeslag meer moet ontvangen en ben je te laat met het stopzetten zorgtoeslag? Dan heb je mogelijk zorgtoeslag ontvangen waar je geen recht op hebt. Je krijgt in dat geval automatisch bericht van de Belastingdienst hoeveel je terug moet betalen. Dat wordt de ‘terugvorderingsbeschikking’ genoemd. Hierbij zit een acceptgiro waarmee je het bedrag ineens kunt terugbetalen. Je kunt het geld ook via een bankoverschrijving overmaken.

Zorgtoeslag stopzetten en terugbetalen

Wil je het bedrag niet in één keer terugbetalen, dan zijn er twee mogelijkheden. Of je verrekent het bedrag met je huidige zorgtoeslag, waardoor je een tijdje minder of helemaal geen zorgtoeslag ontvangt. Of je betaalt het bedrag zelf in maandelijkse termijnen terug. Een week na de terugvorderingsbeschikking ontvang je een brief met meer informatie over allebei de betalingsregelingen. In beide gevallen geldt dat je het bedrag binnen twee jaar terugbetaald moet hebben.

Geen zorgtoeslag meer?Bespaar dan in ieder geval op je premie. Vergelijk eenvoudig het grootste aanbod zorgverzekeringen en vind de best passende zorgverzekering met de laagste premie. Zo bespaar je tot wel 300 euro per jaar! Zorgverzekering vergelijken