Geld lenen

Creditcard schuld aflossen

Waarop letten bij creditcard schuld aflossen?

Een creditcard is een handig middel waarmee je over de hele wereld betalingen kunt doen en dat internationaal als borg geaccepteerd kan worden. Betaal je met je creditcard, dan wordt het bedrag later van je bankrekening afgeschreven. Kan de afbetaling op tijd plaatsvinden, dan is er niks aan de hand. Maar als je niet voldoende saldo hebt of als je kiest voor betalen in termijnen, dan ontstaat er een schuld op je creditcard. Dit is een heel dure vorm van geld lenen.

Creditcard schuld erg duur

Een schuld op je creditcard is een van de duurste leningen die je kunt hebben. Een rentepercentage van 15 procent die je over deze lening moet betalen, is geen uitzondering. Dit is de hoogste rentevergoeding die kredietverstrekkers mogen vragen op een lening. Dus is je schuld bijvoorbeeld 2.000 euro, dan betaal je 300 euro als je rentepercentage 15 procent is.

Daarnaast betaal je ook jaarlijks kosten voor je creditcard. De hoogte van deze kosten variëren van 12 euro tot enkele honderden euro’s per jaar. Heb je een schuld op je creditcard, dan komen deze kosten er nog eens bovenop. Je schuld kan na verloop van tijd dus flink oplopen.

Creditcard aflossen in termijnen

Je mag zelf kiezen of je de schuld op je creditcard ineens aflost of dat je maandelijks een aflossing doet. Kies je voor aflossen in termijnen, dan betaal je elke maand een vast bedrag terug. Bij de meeste creditcards moet je kiezen voor een minimumbedrag of voor een minimumpercentage van de schuld. Afbetalen in termijnen is handig als je de schuld niet ineens terug kunt betalen, maar je betaalt ook meer rentekosten als je de betaling over een langere termijn verspreidt.

Let op: Betaal de schuld op je creditcard zo snel mogelijk terug. Daarmee voorkom je extra kosten in de vorm van rente.

Creditcard aflossen tips

Met deze tips kun je de schuld op je creditcard zo snel mogelijk afbetalen:

  • Betaal je in termijnen, kijk dan of je het bedrag dat je maandelijks aflost iets hoger kunt maken. Al is het bedrag dat je maandelijks aflost maar 10 euro hoger, dit maakt de periode dat je aflost korter en de openstaande schuld lager. Zo betaal je minder rente.
  • Kun je een extra bedrag missen omdat je bijvoorbeeld vakantiegeld hebt gekregen? Gebruik dan (een deel van) dit geld om een extra aflossing op je creditcard te doen.
  • Heb je spaargeld, dan is het verstandig om dit te gebruiken om je schuld af te lossen. De spaarrente die je krijgt op je spaargeld is namelijk vele maken lager dan de kredietrente die je betaalt over de schuld op je creditcard. Sparen en lenen tegelijk kost je veel geld.
  • Voorkom nieuwe schulden op je creditcard.

Creditcard aflossen - Voorkom nieuwe creditcardschuld 

Maar zoals bekend is voorkomen beter dan genezen. Met de volgende tips kun je nieuwe schulden op je creditcard voorkomen:

  • Schaf niet meer dan één creditcard aan. Je betaalt dan voor meerdere kaarten jaarlijkse kosten en je komt eerder in de verleiding om toch een creditcard te gebruiken.
  • Probeer te sparen voor een financiële buffer. Mocht er dan iets gebeuren waardoor je plotseling geld nodig hebt, dan kun je dit van je spaargeld betalen.
  • Kies voor een creditcard met een lagere limiet. Je kunt hiermee een minder hoge schuld maken en de kosten van de kaart zijn vaak lager.
  • Goedkoopste creditcard vergelijken: Is het voor jou belangrijker om een zo laag mogelijk rentepercentage te hebben of zo laag mogelijke jaarlijkse kosten? Wat voor jou de goedkoopste optie is, hangt af van het aantal transacties dat je verwacht te maken.
  • Neem je creditcard niet altijd met je mee. Zo kom je niet in de verleiding om dingen te betalen met je creditcard die niet echt nodig zijn.
  • Moet je onverwachts een grote aankoop doen en kun je deze niet zelf betalen? Overweeg dan om een andere lening af te sluiten voor deze uitgave. Een persoonlijke lening of doorlopend krediet kost je veel minder aan rentekosten.

Tip! Heb je eenmaal een schuld op je creditcard? Los deze dan zo snel mogelijk af! De kosten lopen namelijk erg snel op als je de aflossing over een langere termijn rekt!

Voorkom een onnodig hoge creditcardschuld!Vergelijk eenvoudig en snel het grootste aanbod online en kies de creditcard met de laagste rente en kosten! Creditcard vergelijken