Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Zorgverzekering

Zorgtoeslag vermogen

Hoeveel vermogen mag je hebben voor zorgtoeslag?

De regels rond de zorgtoeslag veranderen de laatste jaren flink. Waar de Belastingdienst eerst geen rekening hield met het eigen vermogen van je toeslagaanvrager, is dat tegenwoordig wél zo. Wie te veel eigen vermogen heeft, krijgt minder of zelfs helemaal geen toeslag voor de zorgverzekering meer. Ook kijkt de Belastingdienst naar je inkomen. Verdien je te veel, dan vervalt je recht op zorgtoeslag.

Grens zorgtoeslag 2019

Als je eigen vermogen dus boven een bepaalde grens uitkomt, vervalt je recht op zorgtoeslag. Voor 2019 is de grens:

JaarVermogen zonder toeslagpartnerVermogen met toeslagpartner
2019€ 114.776€ 145.136
2018€ 113.415€ 143.415


Let op:
Als je de AOW-gerechtigde leeftijd hebt bereikt, is je heffingsvrije vermogen misschien hoger. Hierdoor mag je ook meer vermogen hebben voor de zorgtoeslag.

Zorgtoeslag en vermogen - Peildatum

Voor zorgtoeslag en eigen vermogen geldt 1 januari als peildatum. Je eigen vermogen op deze datum bepaalt dus of je recht hebt op zorgtoeslag.

Waarom koppeling zorgtoeslag en vermogen?

De overheid heeft de Wet vermogenstoets zorgtoeslag in het leven geroepen omdat zij vindt dat de toeslag alleen voor mensen bedoeld is die het echt nodig hebben. Het kabinet is van mening dat mensen die over een groot eigen vermogen beschikken geen inkomensondersteuning nodig hebben.

Wist je dat…Je op Geld.nl het grootste aanbod zorgverzekeringen vergelijkt? Zo vind je zeker de best passende zorgverzekering tegen de laagste premie! Zorgverzekering vergelijken 2020