Contact

Wat is directe schadeafhandeling en hoe werkt het?

Wat is directe schadeafhandeling en hoe werkt het?

Directe schadeafhandeling betekent dat je schade die een tegenpartij veroorzaakt bij je eigen autoverzekering claimt. Je eigen autoverzekeraar regelt de vergoeding en/of dat je de auto kunt laten repareren en claimt de schade vervolgens bij de verzekeraar van de tegenpartij. Dit is prettig omdat je dan zelf alleen te maken hebt met je eigen, vertrouwde verzekeraar en niet met een (onbekende) verzekeraar van de tegenpartij.

Let op! Je kan alleen van directe schadeafhandeling gebruik maken voor materiële schade, dus schade aan je auto of eventuele spullen in de auto. Heb je (ook) letselschade? Dan moet de schadeclaim ingediend worden bij de verzekeraar van de tegenpartij. Je rechtsbijstandsverzekering kan je daarbij helpen.

Directe schadeafhandeling mogelijk?

Tot juli 2021 moest je bij schade aan je auto door een tegenpartij een schadeclaim indienen bij de autoverzekeraar van de tegenpartij. Als je een allrisk autoverzekering had, bood je autoverzekering al wel een verhaalservice. Dat wil zeggen dat je eigen autoverzekeraar voor jou de schade verhaalt bij de tegenpartij. Sinds juli 2021 kun je ook als je alleen een WA autoverzekering of een WA plus beperkt casco autoverzekering hebt de schade die veroorzaakt is door een ander laten afhandelen door je eigen autoverzekeraar. Deze regeling heet directe schadeafhandeling.

Goed om te weten! Je kiest altijd zelf of je schade door je eigen verzekeraar of die van de tegenpartij laat afhandelen. Je hoeft dus geen gebruik te maken van directe schadeafhandeling als je dat niet wilt.

Voorwaarden directe schadeafhandeling

  • Je gebruikt de auto particulier (dus niet zakelijk)
  • Er is geen sprake van letselschade
  • Je hebt een WA- of WA+ beperkt casco autoverzekering
  • Je weet wie de verzekeraar van de tegenpartij is
  • Jouw auto en die van de tegenpartij hebben allebei een Nederlands kenteken
  • Zowel jouw verzekeraar als die van de tegenpartij zijn aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars. Check het hier.
  • Je gaat ermee akkoord dat als je auto total loss wordt verklaard je het eigendom van de auto overdraagt aan de verzekeraar. In ruil daarvoor krijg je een bedrag ter waarde van de auto vlak voor de schade vergoed.

Hoe werkt directe schadeafhandeling?

Stel dat iemand vergeet voorrang te verlenen en je een botsing krijgt waarbij je schade aan je auto hebt. Je vult dan, net als anders, samen met de tegenpartij het schadeformulier in. Vervolgens bepaal je zelf of je de schade indient bij je eigen autoverzekeraar of die van de tegenpartij. Als je gebruik wilt maken van direct schadeafhandeling, dien je de schade in bij je eigen autoverzekeraar.

Je autoverzekeraar beoordeelt of de tegenpartij daadwerkelijk aansprakelijk is en of de situatie voldoet aan de voorwaarden voor directe schadeafhandeling. Als dit het geval is, stelt de verzekeraar de schade vast en krijg je een schadevergoeding uitgekeerd of kun je de auto laten repareren. Je verzekeraar zal vervolgens de schade verhalen bij de verzekeraar van de tegenpartij.

Vind snel en makkelijk de goedkoopste autoverzekering!

Op Geld.nl vergelijk je autoverzekeringen van het meest complete aanbod autoverzekeraars van Nederland. Vul je kenteken in en kies de dekking die je wenst. Wij laten je vervolgens de best passende autoverzekeringen zien tegen de scherpste premies!
Autoverzekering vergelijken

;