Contact

Begrafenisverzekering afsluiten

Vind de beste begrafenisverzekering voor jou. Vergelijk en vind de beste begrafenisverzekering voor jou.
Eef van Opdorp Budgetcoach
Start vergelijken & bespaar
Leeftijd
Website van het jaar 2023 (6.323)
Meest complete aanbodVerzekerd van de beste keuze
Keurmerk Objectief Vergelijken100% onafhankelijke vergelijking
Laagste prijsgarantieAltijd de laagste premie

In drie stappen je begrafenisverzekering afsluiten

1. Vul je gegevens in

Vul je leeftijd en het bedrag in waarvoor je jouw begrafenis wil verzekeren.

2. Kies de beste verzekering voor jou

Op basis van je gegevens vergelijkt Geld.nl de begrafenisverzekeringen in Nederland. Hieruit kies jij de beste verzekering voor jou. Daarna is het een kwestie van je begrafenisverzekering afsluiten. Dit doe je via ons of we leiden je direct door naar de website van de verzekeraar.

3. En leun rustig achterover

Keurt de verzekeraar je aanvraag goed, dan ontvang je jouw nieuwe verzekeringspolis per mail of post. Vanaf nu kun jij rustig achteroverleunen. Je begrafenisverzekering is goed en voordelig geregeld!

Het meest complete aanbod begrafenisverzekeringen

Op Geld.nl vergelijk je alle grote uitvaartverzekeraars van Nederland, waaronder DELA, Monuta, a.s.r., De Laatste Eer en Twenthe Uitvaartverzekering. Samen bieden zij het meest complete aanbod van begrafenisverzekeringen. Zo vind jij altijd de beste begrafenisverzekering voor jou!

Laagste premie begrafenisverzekering

Verzekeraar Soort polis Leeftijd verzekerde Premie per maand
Monuta Naturapolis 25 jaar € 6,93
Monuta Naturapolis 35 jaar € 9,92
a.s.r. Geldpolis 25 jaar € 10,16
a.s.r. Geldpolis 35 jaar € 13,59
Monuta Naturapolis 45 jaar € 14,64
a.s.r. Geldpolis 45 jaar € 19,00

Welke begrafenisverzekering jou de laagste premie biedt, is alleen vast te stellen met een persoonlijke vergelijking. Verzekeraars kijken hiervoor namelijk altijd naar persoonlijke factoren, zoals je leeftijd, uitvaartwensen en je gezondheid. Om je toch een idee te geven van de premie begrafenisverzekering, zie je in deze tabel voor verschillende leeftijden de laagste bijbehorende premies. Hierbij gaan we steeds uit van een verzekerd bedrag van € 9.500. Dat is wat een begrafenis gemiddeld kost. Direct weten welke begrafenisverzekering de laagste premie heeft voor jou? Maak een vergelijking!

Veelgestelde vragen over begrafenisverzekeringen

Wat is een begrafenisverzekering?

Met een begrafenisverzekering, ook wel uitvaartverzekering genoemd, verzeker je jouw begrafenis. Dit werkt als volgt: je betaalt iedere maand een premie voor een verzekerd bedrag. Kom jij te overlijden, dan keert de verzekeraar dit bedrag uit aan je nabestaanden. Hiervan betalen zij de uitvaart. Je kunt ook een naturaverzekering afsluiten. Hierbij levert de verzekeraar de diensten die nodig zijn om jouw begrafenis of crematie te organiseren. Een begrafenisverzekering afsluiten doe je dus om de kosten van je begrafenis of crematie te dekken. Zo voorkom je dat je nabestaanden met het regelen van jouw afscheid ineens voor hoge kosten staan.

Waarom een begrafenisverzekering afsluiten?

Een begrafenisverzekering sluit je af voor je nabestaanden. Zij hoeven zich hierdoor geen zorgen te maken over hoge begrafeniskosten. Een begrafenisverzekering afsluiten is altijd verstandig, ook wanneer je spaarpot groot genoeg is om een uitvaart van te betalen. Je nabestaanden hebben na je overlijden namelijk niet meteen toegang tot jouw tegoeden. Hetzelfde geldt voor een levensverzekering en overlijdensrisicoverzekering. Ook deze keren pas later uit. Daarbij zijn de bedragen die vrijkomen, vaak bestemd voor een ander doel dan het bekostigen van je begrafenis.

Met het afsluiten van een begrafenisverzekering verzeker je jouw nabestaanden van een afscheid zonder financiële nasleep. En met je begrafenisverzekering vergelijken op Geld.nl verzeker je jezelf van een lage premie!

Wat kost een begrafenis of crematie?

Volgens het Verbond van Verzekeraars kost een uitvaart gemiddeld € 7.000 tot € 10.000. Met een begrafenisverzekering verzeker je (een deel van) deze kosten. Kostenposten bij een uitvaart zijn onder andere het rouwdrukwerk, de bloemen, de verzorging, het afscheid zelf, de locatie en de catering. Een begrafenis is vaak duurder dan een crematie. Hier heb je namelijk ook te maken met grafkosten.

In onze vergelijker gaan we uit van een standaard verzekerd bedrag van € 9.500. Dit bedrag pas je zelf eenvoudig aan, tot een maximaal verzekerd bedrag van € 25.000.

Welke begrafenisverzekeringen zijn er?

Er zijn grofweg drie soorten begrafenisverzekeringen: de geldpolis, de naturapolis en de combinatiepolis.

 • Bij de geldpolis, ofwel kapitaalverzekering, verzeker je een vast geldbedrag. De verzekeraar keert dit na je overlijden uit aan je nabestaanden. Vervolgens regelen zij hiermee de uitvaart.
 • Bij de naturapolis, ook wel naturaverzekering genoemd, verzeker je een pakket aan diensten en producten. Na je overlijden keert de verzekeraar je nabestaanden niet uit in geld, maar in de diensten en producten die nodig zijn voor jouw begrafenis of crematie.
 • De combinatiepolis combineert een naturapolis met een kleiner verzekerd geldbedrag. Hiermee zijn alle producten en diensten voor je uitvaart geregeld. Het vrij te besteden bedrag biedt ruimte voor eigen invulling.

Welke begrafenisverzekering het beste past bij jou, ontdek je in onze vergelijker. Zo is een geldpolis de beste optie als je een begrafenis in het buitenland wenst. En neem je met een naturaverzekering je nabestaanden regelwerk uit handen.

Wat kost een begrafenisverzekering?

De premie die je betaalt voor je begrafenisverzekering, is voor iedereen anders. De verzekeraar baseert de hoogte hiervan vooral op persoonlijke factoren. Zo spelen je leeftijd, gezondheid, het bedrag dat je wil verzekeren en de periode waarover je premie betaalt een rol. Hoewel iedere verzekeraar bij het berekenen van de premie uitgaat van bijna dezelfde factoren, kan het toch zijn dat je bij de ene verzekeraar meer betaalt dan bij de andere. Als je dan bedenkt dat je vaak maar één keer in je leven een begrafenisverzekering afsluit en meestal een levenslange premie betaalt, is eerst even je premie vergelijken wel zo slim.

Wil jij weten welke verzekeraar de laagste premie heeft voor jou? Ga je uitvaartverzekering vergelijken op Geld.nl!

Kan ik mijn begrafenisverzekering afkopen?

Dit hangt af van het type verzekering dat je hebt lopen. Een geldpolis kun je vaak wel afkopen. In dat geval zeg je de begrafenisverzekering op, waarna de verzekeraar de waarde van de polis minus de afkoopkosten aan je uitkeert. Houd er rekening mee dat de afkoopwaarde die wordt uitgekeerd, vaak een stuk lager ligt dan het bedrag dat je hebt opgebouwd. Bij een naturapolis is afkopen geen optie, de verzekeraar keert bij deze verzekering namelijk uit in diensten. Als de naturapolis een vrij te besteden bedrag bevat, is dat deel meestal wel af te kopen.

Begrafenisverzekering premievrij maken
Je begrafenisverzekering afkopen is financieel niet aantrekkelijk. Daar komt nog bij dat je niet langer verzekerd bent voor de kosten van je begrafenis. Betaal je liever niet meer voor je begrafenisverzekering? Maak deze dan premievrij. Dan stop je met premie betalen en blijf je verzekerd voor het deel dat je al hebt opgebouwd.

Soms zet de verzekeraar zelf de begrafenisverzekering stop. Dit kan het geval zijn wanneer je blijvend in het buitenland gaat wonen. Overleg bij een verhuizing naar het buitenland daarom altijd met je verzekeraar welke gevolgen dit heeft voor je begrafenisverzekering.

Wat is het verschil tussen een begrafenisverzekering opzeggen of afkopen?

Je begrafenisverzekering opzeggen betekent hetzelfde als je begrafenisverzekering afkopen. Voor het opzeggen van je polis betaal je afkoopkosten. Deze kosten brengt de verzekeraar in mindering op de waarde die tot dan toe in de polis is opgebouwd. Het bedrag dat overblijft, keert de verzekeraar vervolgens aan je uit.

Tot wanneer kan ik een begrafenisverzekering afsluiten?

Een begrafenisverzekering afsluiten kan bij de meeste verzekeraars tot het moment dat je 75 wordt. Houd er wel rekening mee dat de premie stijgt, naarmate je ouder bent. Je kunt ook zelf sparen voor je begrafenis. Sparen kan een goed alternatief zijn als je zeker weet dat je nabestaanden de kosten voor jouw afscheid prima kunnen voorschieten. Spaar bijvoorbeeld in een spaardeposito. Dan staat het geld vast en ontvang je er een mooie rente over. Vergelijk hier de hoogste spaarrentes van dit moment.

Kan ik mijn kind meeverzekeren?

Je kind gratis of tegen een kleine vergoeding meeverzekeren, is bij veel uitvaartverzekeraars mogelijk. Vaak kun je je kind zelfs al tijdens de zwangerschap laten bijschrijven op jouw polis. Het verschilt per verzekeraar tot op welke leeftijd je een kind mag meeverzekeren op je begrafenisverzekering. Ben je onlangs ouder geworden? Geef de gegevens van je kindje dan zo snel mogelijk door aan de verzekeraar. Deze schrijft je kindje dan bij op je verzekering.

Hoe werkt een islamitische begrafenisverzekering?

Een islamitische begrafenisverzekering dekt de kosten voor een islamitische begrafenis. Verschillende verzekeraars bieden islamitische begrafenisverzekeringen. Houd er wel rekening mee dat veel naturaverzekeringen alleen een begrafenis in Nederland dekken. Voor het verzekeren van een begrafenis in het buitenland is de geldpolis een betere keuze. Bij dit type begrafenisverzekering ontvangen je nabestaanden een geldbedrag. Hiermee regelen zij zelf de begrafenis in het land van jouw voorkeur.

Waarom een begrafenisverzekering via Geld.nl?

Je begrafenisverzekering afsluiten via Geld.nl is om verschillende redenen verstandig:

 • Meest complete aanbod
  Op Geld.nl vergelijk je het meest complete aanbod begrafenisverzekeringen in Nederland.
 • 100% onafhankelijk
  Geld.nl is een onafhankelijke vergelijkingssite. Onze vergelijkingen worden dus niet beïnvloed door verzekeraars. Bovenaan je vergelijking vind je simpelweg de beste begrafenisverzekering voor jou.
 • Keurmerk Objectief Vergelijken
  Geld.nl draagt als een van de weinige vergelijkingssites het Keurmerk Objectief Vergelijken. Dit keurmerk verzekert jou als consument van een klantgericht, betrouwbaar en helder advies.
 • Laagste prijsgarantie
  Jij krijgt bij Geld.nl de laagste prijsgarantie op je begrafenisverzekering. Dus zie jij binnen zeven dagen na het afsluiten van je begrafenisverzekering via Geld.nl, dezelfde verzekering ergens anders tegen een lager tarief? Dan krijg je van ons één jaar lang het verschil plus vijf procent hiervan vergoed.
 • Snelle service
  Het is onze missie om jou te helpen bij het maken van eigen slimme financiële keuzes. Dus kun je bij vragen op ons rekenen. Zo staan onze experts iedere werkdag tot 17.30 uur voor je klaar met onze app-service. Heb je een vraag? App deze dan naar het telefoonnummer: 06-38336770 en je krijgt snel het antwoord dat je zoekt. Zonder eindeloos wachten in de wachtrij. Dat is service waar je blij van wordt.
Of vind je antwoord op één van onderstaande pagina’s

Waarom begrafenisverzekering afsluiten?

Als jij komt te overlijden, breekt er voor je nabestaanden een verdrietige tijd aan. Dan wil je hen vooral niet opzadelen met zorgen over de financiële afwikkeling van je afscheid. Dit is volgens een publicatie van het Verbond van Verzekeraars dé reden waarom mensen een uitvaartverzekering afsluiten. Toch is geld niet de enige reden. Want van de Nederlanders die een uitvaart wel kunnen betalen, heeft meer dan de helft deze verzekering óók. Hiermee regel je namelijk al veel zaken rond je begrafenis of crematie zelf.

Begrafenisverzekering

Verzeker een mooi afscheid

Hoewel 70% van de Nederlanders een begrafenisverzekering heeft, is bijna de helft hiervan onderverzekerd. Dit blijk uit onderzoek van het Nibud. Regel jij jouw uitvaart liever in één keer goed? Begin dan met begrafenisverzekeringen vergelijken op Geld.nl!

Begrafenisverzekering feiten

5 tips voor de beste begrafenisverzekering

Eerlijk is eerlijk, bij Geld.nl zijn we dol op scherpe premies. Maar liever nog helpen we jou met het vinden van de begrafenisverzekering die het afscheid dekt dat jij wenst. Gelukkig gaan goed en voordelig prima samen. Zo vind je op Geld.nl eenvoudig de beste én goedkoopste uitvaartverzekering voor jou!

Tips begrafenisverzekering

1. Denk na over je uitvaartwensen

Nadenken over je afscheid staat niet bij veel mensen hoog op de lijst met favoriete dingen. Toch is dat precies wat je doet als je een goede begrafenisverzekering wil afsluiten. Dus hoe zie jij je afscheid voor je: groots of klein, als begrafenis of crematie, binnen of buiten? Als je weet wat je wil, schat je de kosten voor je uitvaart beter in.

2. Bepaal welk type polis bij je past

Vind je het een fijne gedachte als je nabestaanden jouw begrafenis zelf invullen, of help je ze liever door nu al een aantal zaken te regelen? In het eerste geval past een geldpolis beter, in het tweede een natura begrafenisverzekering.

3. Hoe lang wil je premie betalen?

Bepaal hoe lang je premie wil betalen voor je begrafenisverzekering. Een levenslange premie ligt lager dan wanneer je de premie over een afgesproken aantal jaren uitsmeert. Het risico bij een levenslange premie is wel dat je uiteindelijk meer betaalt dan het verzekerde bedrag.

4. Weeg aanvullende voorwaarden mee

Een lage premie is belangrijk, maar een goede begrafenisverzekering is meer dan dat. Daarom nemen we in onze vergelijking ook andere kenmerken mee, zoals of je je kind gratis meeverzekert en of de verzekering een begrafenis in het buitenland dekt. Kijk eerst of je verzekering aan al jouw voorwaarden voldoet en focus daarna op prijs.

5. Leg prijzen naast elkaar

Zijn alle aanvullende voorwaarden in orde, dan volgt de vergelijking op prijs. Want jouw gegevens en wensen leiden bij de ene verzekeraar tot een lagere premie dan bij de ander. Wil jij weten welke verzekeraar de laagste premie heeft voor jou? Vergelijk je begrafenisverzekering dan nu op Geld.nl.

An unhandled error has occurred. Reload 🗙